Author Archives: admin

Sista resebrevet

P1020839

Hudiksvall 3 augusti 2016 Så börjar den sista etappen av vårt resande liv på Tabaluga. Vinden på 8-10 m/s från S/SV håller i sig och trycker oss mot kajen i Nysted. Vi lägger ett spring och kör framåt på det och kommer oss loss och får en sista knuff ut av en tysk båtgranne. Han ska till Rostock idag, inget vi avundas med tanke på det vågsvall han får i sidan. Själva färdas vi i slör efter det att vi rundat Gedser udde. Vid 16.00-tiden lägger vi till i marinan i Klintholm, strax väster om Möns klippudde. Vi hinner få en fin långsidesplats innan mängder av seglare anländer. Det blir mer än fullt, men självklart får alla plats och visst erbjuder vi en tysk seglare att ligga utanpå oss. – Men vi går kl 06.00, upplyser vi dem om. Okej, ingen fara, vi går kl 05.00, svarar de. Men helt … Mer / More »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Resebrev 52

P1020598

Nysted 1 juli 2016 Nu är vi åter i Skandinavien, närmare bestämt i Nysted på södra Lolland. Vi anlände igår efter ca 55 NM på slör i frisk bris från Travemünde. I natt tilltog vinden och vi beslutar att stanna ett par dagar eftersom det utgått kulingvarning. Resan från Nancy till påmastning i Travemünde blev en repris från 2011, fast ”baklänges” och i medström. Men färd åt motsatt håll innebär ju att betraktelsen av omgivningarna sker utifrån andra vinklar och dessutom är det roligt att återuppleva platser och samspråka om vad vi minns och inte. Så det blir en fin färd, trots mycket regnande. En färd som också kommer att bjuda på lite spänning men det vet vi inget om då vi den 4/6 lämnar Nancy för färd till Metz, dit våra nästa gäster anländer. De franska slussarna i Mosel är stängda för reparationsarbete till den 9/6 men slussarna mellan … Mer / More »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Resebrev 51

DSC_0011

Nancy 1 juni 2016 Helt enligt tidsplanen lämnar vi vinterhamnen i L´Ardoise. Mistralen har avtagit och vattenflödena är minskande. Vi önskas lycklig resa av ett par från Holland som i höstas varit på väg hem men som efter en kylig vinter hemma ändrat sig och nu åter ska bege sig söderut, med siktet inställt mot den grekiska västkusten. I sakta mak åker vi nedströms några kilometer efter den gamla flodarmen innan vi åter är ute på Rhone, där den första slussen bara ligger ett par km uppströms. Men nu får vi prov på den ström vi ska färdas i upp till Lyon (ca 200 km), därefter ska vi vika av till den mindre strömmande Saone. Under färden till Lyon kommer motströmmen att variera mellan 1,5 – 5 knop. För att hinna i tid till våra gäster som ska mönstra på i Lyon krävs att vi gör så långa dagsetapper som … Mer / More »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Resebrev 50

DSC_0007

L´Ardoise 25 april 2016 Den senaste veckan har vi haft fullt upp med tillfixning av båten inför sässongens färd norrut. Strömmen är starkare nu än i höstas, ca 7 km/tim, så vi ställer in oss på en färd i långsamt tempo uppströms. Om en dryg vecka anländer brorson med fru, Magnus och Rebecka, till Lyon, 220 km norrut, och vår plan är att hinna dit i tid men vindar och ström får avgöra. Dagarna, m a o gångtiden, är däremot betydligt längre än i höstas, nu blir det mörkt först vid 21-tiden. Som alltid känns det lite vemodigt att lämna den plats som vi gjort oss hemmastadda på, men alla minnen tar vi ju med oss (fast det börjar bli lite si och så med den saken så det är bra med de nedtecknade raderna). På väg tillbaka (den 2/2) efter vårt vinterbesök i Sverige gjorde vi ett två-dagars stopp … Mer / More »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Resebrev 49

P1010649

L´Ardoise 19 november 2015 Vi har nu bott i vår vinterhamn i tre veckor, så vi börjar känna oss riktigt bekanta med de närmaste omgivningarna. Marinan är charmig och de senaste dagarna har ytterligare några båtar kommit för vinterförvaring, men det är enbart en belgare och en tysk som kommer att tillbringa vintern ombord på sina båtar. Marinan ligger intill ett större företags- och industriområde – mindre charmigt – men på cykelavstånd finns flera små samhällen att upptäcka så vi har haft gott om sysselsättning. Vädret är också mestadels klart, om än dimmiga morgnar, och vissa dagar ligger dagstemperaturen runt 20. Åh, vilka underbara cykelturer vi gör på de små vägarna (bara en bilbredd) som slingrar sig mellan vinfälten – lycka i Provance! De flesta av de kringliggande byarna ligger längs små bergssluttningar och alla vi besökt har aviserat om sitt respektive chȃteau, mer eller mindre i ruiner, dock får … Mer / More »

Categories: Uncategorized | Leave a comment