Uncategorized

Resebrev 43

P1000519

Castellammare del Golfo 23 maj 2015 Det är nu drygt tre veckor sedan vi lämnade Syrakusa och just nu ligger vi för ankar i en väl skyddad hamn för de västliga vindar som ska råda ett par dar till innan de vänder och blir mer gynnsamma för oss som färdas västerut. I sakta mak lämnar vi vår vintermarina genom att ankra i viken utanför för att vänta in lämplig ankomsttid till Catania dit sonen Jakob med familj ska anlända. Efter ett par dar blir det lämpligt att dra upp kroken, hissa segel och i svag sydlig bris dra norrut med sikte mot Catania, med Etna som pampig bakgrund. Den här tiden på året är det kallare och därmed klarare luft än i höstas vilket ger oss möjligheten att under molnfria dagar skåda Etna ända tills vi når de nordvästra delarna av Sicilien. Eftersom vi vill undvika marinor, d v s … Mer / More »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Resebrev 42

P1000381

Syrakusa 28 april 2015 Nu är det snart dags att lämna vår vinterhamn i Syrakusa. Efter en kall och mulen vinter har värmen så sakteliga kommit tillbaka och vi packade för ett par dar sen bort värmefläkten som gjort tjänst på kylslagna kvällar och mornar. Marinan har också levt upp igen efter en särskilt dyster vintersässong. Pontonernas elstationer är reparerade och hygienutrymmen fungerar men fortfarande finns ingen gångförbindelse med kajen. Nu kan vi dock själva hala oss iland från marinan med hjälp av en liten båt som är fastsurrad mellan land och marinapontonen – lite knöligt vid lågvatten och när det driver in sjö, men det funkar. En hel del gästbåtar har besökt marinan de senaste två veckorna och idag är det ett tio-tal som ligger förtöjda, i nyreparerade moooringlines, och några som ankrar i viken. Det blåser kuling från NW vilket nog är anledningen till att så många väljer … Mer / More »

Categories: Uncategorized | 2 Comments

Resebrev 41

P1000006

Syrakusa 18 januari 2015 Nu är vi åter på båten sedan en vecka tillbaka. Regnet smattrar ihållande så det passar bra med en brevskrivardag. Solen har bara tittat fram då och då sen vi kom och temperaturen är betydligt lägre än i december. I bästa fall är det runt 11 grader då vi vaknar men sen håller sig temperaturen runt 12 – 14 gr om inte solen skiner, vilken den ju sällan gjort. Till kvällen och natten väntas starka vindar från sydost så vi har förtöjt med ett par extra linor för säkerhets skull. Vi anlände från Stockholm till Rom för drygt tre veckor sedan men vi gjorde oss ingen brådska hit eftersom våra båtvänner, Bill och Nancy, meddelat oss att marinan förstördes under en ihållande storm vid nyår. Flera av båtarna fick rejäla skavskador då de slog i pontonerna vid det kraftiga sug som uppstod i den nordosstliga stormen. … Mer / More »

Categories: Uncategorized | 4 Comments

Resebrev 40

DSCN6122

Syrakusa 9 december 2014 Solen skiner och luften är sval som maj/juni i Sverige. Vårlik är också den skira grönska som sedan ett par veckor spirar i dikesrenar och på nysådda sädesfält. Riktigt skönt som omväxling till den fuktmättade värme som varit rådande under större delen av hösten. Vi har nu varit Syrakusabor i drygt två månader och vid det här laget känner vi oss riktigt hemtama i stan. Till en början kändes marinan, Marina Yatching Ortigia, lite osäker med enbart flytbryggor och utan vågbrytare. Vid hård vind från söder i viken böljar bryggpontonerna och rejäla stänk slår över dem. Vid vind från sydöst bildas studsande dyning från de havsvågor som pressar sig in i viken. Men nu har vi vant oss och med stadig förankring i fyra kraftiga mooringlines, två i akter respektive för, och med slacka tampar i bryggan så gungar båten utan hårda ryck. Vi har dock … Mer / More »

Categories: Uncategorized | 1 Comment

Resebrev 39

DSCN5951

Syracusa 25 september 2014 Vår seglande höstsäsong blev rekordkort i år. Efter sjösättning i Preveza stannar vi i stadsmarinan en regnvädersdag i väntan på soligare morgondag. Med oss på båten är Susanne och Peter som ska göra oss sällskap till Italien. Mellan skurarna hinner vi dock strosa i Prevezas små pittoreska gränder. En liten trevlig stad som inte tyngs av allför mycket turism. Dagen därpå blir det härlig segling till Nisos Paxoi, den lilla ön söder om Corfu. Men regnet hänger i luften och det är långbyxor och jacka som gäller. Inte direkt väntat av oss som under två höstsäsonger har seglat i det stadigt soliga södra Turkiet. Men här är betydligt mer grönt och frodigt och det har förstås sitt pris vädermässigt sett. Vi lägger till vid den skyddade stadskajen i Port Gaios, och i den soliga eftermiddagen och kvällen fylls den lilla stans gator och restauranger med mängder … Mer / More »

Categories: Uncategorized | 1 Comment