Resebrev 24

Posted by on February 26, 2013

Finike den 26 februari 2013

Kvällen den 2:a februari kommer vi åter till Tabaluga, efter ett något längre uppehåll i Sverige än vad vi planerade i höstas, och dagen efter får vi uppleva härlig svensk sommarvärme med sol och drygt 20 grader! Men efter ett par dagar blir vi varse ett vårväder här nere, som pendlar mellan solvarma dagar och dagar med blåst och regn och temp runt 10-12 grader. På nätterna är det alltid svalt men med värmefläkten har vi det gott.

Det sociala livet i marinan är livligt, med ett 30-tal övervintrare, främst från Sverige, Tyskland och England. I flertalet av veckans dagar erbjuds olika stående arrangemag så som filmkväll, frågesport, pubkväll, spelkväll och BBQ på söndag em. Därutöver språkkurs i Turkiska (som det tyvärr känns alldeles för sent att hoppa in i), pilatesträning, yoga, ”friskis och svettis” (som Helén hänger på) och diverse promenad- och bussutflykter. Vi känner oss ”lagom” sociala och deltar ibland vid pubkvällar och BBQ. Vi följer också med på en konsertresa till Antalya. Fantastiskt bra, med Antalyas symfoniker som spelar Brahms och Beethoven. Universitetet har musikutbildning vilket kan vara en av förklaringar till den goda kvaliteten.

Ett svenskt par, Bo och Vivvi, planerar en resa till skidorten Davras, ca 25 mil norrut. Det är sju par som visar intresse men allt eftersom så minskar skaran och när det hela går av stapeln så är det bara vi och Bo och Vivvi kvar. Men det blir en härligt innehållsrik och lyxig resa. Vi delar på en hyrbil och bestämmer oss för att ta olika vägar dit och hem. På ditvägen blir det färd i bergstrakter och ett par stopp för besök vid antika ruinstäder; ett kortare vid ruiner efter Arycanda och ett längre vid den stora utgrävningen efter Sagalossos, den forna huvudstaden för Pisidien. Staden ligger högt, på en snöklädd höjd, med en fantastisk utsikt över slätten nedanför som omges av berg med snöklädda toppar. Det känns märkligt att trava runt i snö och betrakta antika ruiner. Vi får nyckeln till en byggnad som döljer ruinen efter stadsbon Neons privata bibliotek med ett mycket välbevarat mosaikgolv. Efter en hel del trixande och bankande på dörren så får vi upp den och går in. Lite spännande blir det då den tunga dörren blåser igen efter oss utan att vi riktigt förstått oss på låskonstruktionen, men efter ytterligare trix och slag kommer Bo på idén med låset och vi kan lättade kliva ut i solskenet igen. Vi reser vidare i fantastiskt vackra omgivningar, stora slättlandskap omgivna av höga snöklädda berg, och kommer på eftermiddagen fram till hotell Sirena Davras. Både bil och bagage tas omhand av personal och vi ägnar resten av dagen åt pjäx- och skidutprovning samt middag som utgörs av en riktigt okey buffé med mycket grönt.

Dagen efter bjuder på strålande sol och Hasse tar liften ända till toppen och får sitt lystmäte av off-pist. Innan middag hinner vi också med sauna, hamam och bad i 30-meters pool. Bra pris för allt! För 600:-/person/dygn får vi riklig frukost, lunch, middag samt liftkort. Dagen efter är det snö och blåst större delen av dagen så vi vänder åter men hinner med ett besök vid ruinerna efter Ariassos och så Bauhaus i Antalya förstås, där vi köper en ankarsvirvel och ett par krokar. Innan mörkret faller är vi åter i marinan och vi konstaterar att Bo och Vivvi, som varit ute med sin båt i 13 år och jorden runt, har mycket intressant att berätta och är ett härligt ressällskap!

Under de tre veckor som vi varit hinner vi även med några egna dagliga små utflykter. En dag promenerar vi uppför stadens höjder till en tämligen nysprängd gångväg längs med bergväggen. Den ska förmodligen bli bilväg på sikt. En hel del bebyggelse sträcker sig efter bergssidor och vi antar att man tänkt sig bostäder ända hit upp. Utsikten är fantastisk, både över Finike liksom den direkt angränsande staden Sahilkent. Och utanför breder den stora, långgrunda havsviken ut sig. Ett par dagar senare går vandringen högre upp. Vi har iakttagit en slingrande väg upp efter ett av bergen. Den måste vi se vart den leder. Vi rustar oss med vatten och köper ett par kebab till matsäck och så börjar vi vandringen uppåt. Till en början är det brant stadsbebyggelse, där lugnet blir påtagligt i utkanten. Inget hörs från stadens larm, endast en och annan bil, binas surr bland fruktblom och så tupparna som gal förstås. Sådana finns det gott om bland boningarna på höjden. Snart är vi ute ur bebyggelsen och följer den lilla grusvägen uppför pinjeträdsbeklädda sluttningar. Vi stannar och pustar en hel del och passar på att beundra utsikten. Vi stretar på drygt ett par timmar uppför innan vi tar lunch. Vi når som högst ca 800 m och den bergsväg vi gått ett par dagar tidigare ligger nu långt, långt under oss. Men vi är inte ensamma här uppe. Där vi vänder kommer en bil körande från en enkel boning med en massa instängslade får. Här ser vi också rester av gamla odlingar, kanske antika? Efter vägen passerar vi en biodlare som håller på att sköta om sina 30-tal bikupor som han placerat längs vägkanten, ett yngre par på moped stannar och växlar några ord på sin tur upp till vackra utsiktsplatser och en getherde visar oss var vandringsleden ”The Lycian trade” ansluter. Men den ser stenig och brant ut just där så vi bestämmer oss för att ta den smala grusvägen tillbaka ner igen för nu är vi ganska möra i benen, men nöjda med den härligt soliga vandringen i frisk vårluft.

Vandringar kostar på kroppen men det är just vad vi behöver efter vintervilan och vi stärker oss därför ibland med raska morgonpromenader före frukost. Vi brukar ta en sväng utefter stranden till en park där det finns några träningsredskap. Där tar vi en gymnastisk runda, inte sällan i sällskap av ortsbefolkning, gammal som ung (kan vara tanter med hukle och långa kjolar och herrar i kostym), innan vi återvänder till efterlängtaad frukost i båten.

Utöver exercerande och utflykter så går en hel del tid åt matinköp. Matkedjan Migros, som vi nyttjat på flera ställen efter kusten, har nyss öppnat en butik vilket underlättar eftersom de har ett bra sortiment för vårt behov. Det är annars lite svårt att finna det vi vill ha i de mindre butiker som än så länge dominerar. Den stora marknaden som varje lördag sträcker sig över flera gator och torg är också en tillgång att botanisera i. Ett par veckor har vi köpt foreller som vi sedan grillat vid söndagens BBQ. Grönsaker finns i massor, och billigt! Ofta 1 lira/kg (4 kr) för tomater, gurka, paprika o dyl. Men det lönar sig sällan att köpa mindre än ett kilo för priset blir ändå kilopriset. Vi gissar att det är småodlare som befolkar marknaden. Den största delen av odlingsbar mark kring Finike med omnejd är täckt med stora växthus och stora citrusodlingar. Förmodlingen går en hel del till export. Finikes stadssymbol är för övrigt apelsinen och de största gatorna kantas av apelsinträd.

Dagens utflykt går med buss till Demre. Vi tar cyklarna med oss och väl framme cyklar vi till den antika staden Myra, en av de sex ledande städerna i den Lykiska federationen. Vägen slingrar sig längs kusten och är en perfekt motorcykelväg. I Myra finns en imponerande och välbevarad amfiteater med plats för 11.000 åskådare. Sen beser vi också biskop S:t Nicholaus kyrka. Det vill säga förebilden till vår jultomte som var biskop i Myra på 600-talet. Vi köper en julprydnad, en liten turkisk matta med en bild av tomten S:t Nicholaus. Aposteln Paulus bytte fartyg här år 60 på sin väg till Rom för att dömas. Han hade blivit arresterad av romarna i Jerusalem.

Ja, efter allt travande bland antika ruiner är bara att konstatera att vi är ett folk av bonnläppar som nyss lärt oss det här med dass.

Fortfarande vid gott mod

Helen och Hasse

 

 

 

 

 

2 Responses to Resebrev 24

  1. Hannes

    Gud vad fina bilder! Ser verkligen hærligt ut. Men jag tycker det var många bilder på lunchpauser och lite bilder från gymmet…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>